Egyre több gluténérzékeny ember él hazánkban, így nem is meglepő, hogy az ilyen típusú alapvető élelmiszerek iránt nagy lett az érdeklődés. Sokan otthon kezdenek el gluténmentesen sütni-főzni. Ha szívesen meglepné valamelyik ismerősét egy friss, forró gluténmentes kenyérrel, akkor ezt könnyen megteheti. Kattintson a schaer.com oldalra és máris megtalálja azt a nagyszerű receptet, ami 10 egyszerű lépésként összefoglalja a gluténmentes kenyér sütését. Az előkészítés rendkívül egyszerű, hiszen megfelelő mennyiségű, speciális gluténmentes lisztet kell egy tálba helyezni. A friss élesztőt mindig meleg vízzel kell felfuttatni, szinte pár perc alatt.
Az élesztőt és a lisztet jól össze kell dolgozni egy kevés cukorral. Az elő tészta akkor van kész, ha repedések jelennek meg a tetején. Ezután következik a gluténmentes kenyérhez készülő tészta dagasztása, ami már teljesen mindegy, hogy az kézzel vagy géppel történik. 5 perc után hagyja tovább kelni, egy sima kendővel letakarva. Ha nincs elég meleg a konyhában, akkor érdemes berakni 20 percre a sütőbe, maximum 40 fokos hőmérsékletre. Ez azért nagyon fontos, mert ekkor lesz levegős a gluténmentes kenyér belseje. Ha lejárt a 20 perc, akkor vegye ki a tésztát, dagassza át, formázza kedve szerint, majd hagyja újra pihenni 15 percet. Fontos, hogy a tetejét mindig kenje meg tejjel vagy felvert tojással, ha azt szeretnénk, hogy a gluténmentes kenyér szép barnára piruljon. Érdemes egy vízzel teli edényt helyezni a sütőbe, hogy sütés közben ne szárítsa meg a kenyeret, hanem ropogóssá váljon. A kenyeret sütőpapírra helyezve tegye be sülni! Akkor lesz kész, ha az alját megkopogtatva egy speciális üres hangot ad. Fontos, hogy a frissen sült gluténmentes kenyeret mindig rácsra téve hagyjuk kihűlni. Érdemes lefagyasztani belőle pár darabot, hiszen így sokáig eláll. A lefagyasztott kenyeret hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, majd tegyük pár percre az előmelegített sütőbe. Az eredmény páratlan lesz, hiszen a frissen sült kenyér élménye garantáltan nem marad el.