Sütött már valakinek házi gluténmentes kenyeret?

Egyre több gluténérzékeny ember él hazánkban, így nem is meglepő, hogy az ilyen típusú alapvető élelmiszerek iránt nagy lett az érdeklődés. Sokan otthon kezdenek el gluténmentesen sütni-főzni. Ha szívesen meglepné valamelyik ismerősét egy friss, forró gluténmentes kenyérrel, akkor ezt könnyen megteheti. Kattintson a schaer.com oldalra és máris megtalálja azt a nagyszerű receptet, ami 10 egyszerű lépésként összefoglalja a gluténmentes kenyér sütését. Az előkészítés rendkívül egyszerű, hiszen megfelelő mennyiségű, speciális gluténmentes lisztet kell egy tálba helyezni. A friss élesztőt mindig meleg vízzel kell felfuttatni, szinte pár perc alatt.

Az élesztőt és a lisztet jól össze kell dolgozni egy kevés cukorral. Az elő tészta akkor van kész, ha repedések jelennek meg a tetején. Ezután következik a gluténmentes kenyérhez készülő tészta dagasztása, ami már teljesen mindegy, hogy az kézzel vagy géppel történik. 5 perc után hagyja tovább kelni, egy sima kendővel letakarva. Ha nincs elég meleg a konyhában, akkor érdemes berakni 20 percre a sütőbe, maximum 40 fokos hőmérsékletre. Ez azért nagyon fontos, mert ekkor lesz levegős a gluténmentes kenyér belseje. Ha lejárt a 20 perc, akkor vegye ki a tésztát, dagassza át, formázza kedve szerint, majd hagyja újra pihenni 15 percet. Fontos, hogy a tetejét mindig kenje meg tejjel vagy felvert tojással, ha azt szeretnénk, hogy a gluténmentes kenyér szép barnára piruljon. Érdemes egy vízzel teli edényt helyezni a sütőbe, hogy sütés közben ne szárítsa meg a kenyeret, hanem ropogóssá váljon. A kenyeret sütőpapírra helyezve tegye be sülni! Akkor lesz kész, ha az alját megkopogtatva egy speciális üres hangot ad. Fontos, hogy a frissen sült gluténmentes kenyeret mindig rácsra téve hagyjuk kihűlni. Érdemes lefagyasztani belőle pár darabot, hiszen így sokáig eláll. A lefagyasztott kenyeret hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, majd tegyük pár percre az előmelegített sütőbe. Az eredmény páratlan lesz, hiszen a frissen sült kenyér élménye garantáltan nem marad el.

Print Friendly, PDF & Email