A szakértőt kérdeztük a gyerekek pénzügyi jövőjéről

Gyermek megtakarítási programok
Gyermek megtakarítási programok

Gyermekvállalás kapcsán nem csak a megváltozott élethelyzettel érdemes számolni, hanem azokkal a kiadásokkal is, amelyek legalább 18 éven keresztül jelen lesznek a mindennapokban. Kár lenne azt gondolni, hogy az évek múlásával könnyebb lesz, hiszen az általános iskolai kortól kezdődően egyre több és több költségre lehet majd számítani. Megoldás azonban létezik, Pál Tímea szakértő szerint az időben elkezdett, célirányos takarékoskodás anyagi biztonságot teremthet a gyermek jövőjére nézve.
Alapvetően elmondható, hogy a tökéletes gyermek megtakarításnak megvannak a legfontosabb ismérvei. A magas kamat mellett a biztonság és a testreszabhatóság is lényegesek, de a szabad felhasználás is olyan pozitívum, melyre mindenképp megéri figyelni a választáskor. A babakötvény Start számlával kombinálva ugyan semmilyen költséggel nem jár, de igencsak korlátozott a felhasználási kör, és a hozzáférhetőség is.
A lakástakarék pénztár futamideje után kizárólag lakáscélra használható fel az összeg, viszont az évi harminc százalékos állami támogatás igen kedvezőnek mutatkozik. Több banknál is kínálkoznak kifejezetten gyermek megtakarítási számlák, ám mivel infláció alatti kamatra számíthatunk, így a félretett pénz értéke biztosan csökkenni fog az évek során. A legjobb választásnak talán a gyermek megtakarítási programok bizonyulnak, amelyek elérhetőek a biztosítóknál. A piacon jelen levő rengeteg ajánlat közötti eligazodáshoz érdemes független szakember segítségét kérni, aki nem csak a megfelelő termék kiválasztásában segít, de a megfelelő befektetési konstrukció megtalálásában is.