Az álló hangfalak nagyobb termekbe ideálisak

Álló hangfalak
Álló hangfalak

Manapság már igen kedvező áron összeállítható egy házimozi rendszer, ha nem szeretnénk sokat költeni rá. Persze, ha minőségre is figyelünk, akkor jobban ki kell nyitni a pénztárcát, viszont ezek garantálják a tiszta képi megjelenítést és a hanghatások is élethűek lesznek. A hangosításhoz a nagyobb szobákban álló hangfalak valóak, a szakemberek szerint. Bár a kisebb hangsugárzók is hatékonyak lehetnek, de azok nem minden esetben tudják visszaadni olyan hatékonyan a mikrofon által rögzített hangokat, mint a nagyobb berendezések.
Ezek általában többe kerülnek ugyan, viszont felejthetetlen élményt nyújtanak. Továbbá, az álló hangfalak beszereléséhez általában erősítőre is szükség lesz, bár vannak olyan aktív hangládák is, amelyekbe ez már eleve be van építve. További előnyük, hogy ebben az esetben egy hangládába több hangszóró is kerül, így a mély és a magas hangok is tisztán kivetőek, amelyek még élvezhetőbbé teszik a filmnézést, vagy a zenehallgatást. Vannak azonban olyan esetek is, amikor az álló hangfalak megvásárlása nem tűnik jó ötletnek.
A kisebb termekben ugyanis nem tudnánk kihasználni ezek teljesítményeit. Ilyenkor az álló hangfalak beszerzése felesleges pénzkidobásnak tűnhet. Kisebb mozi szobák esetén érdemesebb asztali modelleket használni, de akár a mennyezetbe és a falakba épített hangsugárzókkal is izgalmasabbá tehetjük a filmnézést. A jó minőségű hangládák megvétele még korántsem garantálja a kitűnő hangzást. Ezt ugyanis befolyásolhatja az adott helyiség akusztikai tulajdonsága is.
Ezen azonban könnyen lehet javítani, ha szükséges. A sima falak általában nem ideálisak akusztikai szempontból, ezért a hangot elnyelő és visszaverő panelek felszerelésével javíthatunk azon. Ezt minden esetben meg kell tenni, szinte akkor is, ha az álló hangfalak mellett döntünk és akkor is, ha asztali vagy beépített hangsugárzókat használunk. Ehhez minden esetben szakembert kell hívni, aki mérések alapján pontosan el tudja dönteni, hogy hová kell a paneleket felszerelni, a hangzás javítása érdekében.