Elektromos kapásjelző több bot esetén

Modern elektromos kapásjelző
Modern elektromos kapásjelző

A pecázás egyik fontos pillanata, amikor a hal rákap a csalira. Ilyenkor nagyon résen kell lennünk, különben könnyedén meg is szökhet. Fontos lehet olyan készülék alkalmazása, amely megfelelő időben jelzi a fogást, ahogyan az elektromos kapásjelző teszi. A hal nem mindig úgy kapja be a horgot, ahogyan sokan elképzelik.
Legtöbb esetben először csak kóstolgatja, majd lehet, hogy bekapja, aztán kiköpi, és ezt többször is eljátssza. Amikor végre a szájában van a csalétek, még akkor sem biztos, hogy már beleakadt megfelelően a horog, ezért ilyenkor jól meg szokták rántani a zsineget, hogy úgymond, beakasszanak a halnak.
Azért fontos, hogy a jelző folyamatosan mutassa az impulzusokat, hogy a horgász tudja, amikor eljön az akasztásnak a pillanata, mert ha túl korán vagy éppen túl későn próbálja meg, akkor könnyedén elszalaszthatja a kapást. Egy jó elektromos kapásjelző folyamatosan képes minket informálni ezekről a kisebb kóstolgatásokról, és ezáltal ki tudjuk számítani az alkalmas pillanatot. Amennyiben sikeresen beakad a horog, már nincs is más dolgunk, mint megküzdeni a hallal.