Igaz, hogy több ezer fajta baktérium is lehet egy kutya szájában?

Fogtisztítás
Fogtisztítás

Mint ahogy az ember szájában is sokféle baktérium megtalálható, úgy ez alól a kutyák sem kivételek. Az emberek is általában odafigyelnek a táplálkozásukra, vagyis nem esznek meg romlott élelmiszereket, sem mosatlan gyümölcsöket, amelyek által még pluszban bevinnének baktériumokat szájukon keresztül a gyomor és bélrendszerbe.
Ennek ellenére, mégis rengeteg baktérium élősködik a szájban. Ezzel szemben, a kutya azt eszi, ami a szimatának ínycsiklandozó. Ez lehet romlott hús is vagy több napos állott étel, amelyekben már hemzsegnek a baktériumok.
A kérdésre válaszolva, igen, igaz a tény, hogy többfajta baktérium is lehet a kutyus szájában. Ezek persze nem egyeznek meg teljes mértékben az ember szájában lévőkkel, de egy közös bennük: mindkét esetben rontják a szájhigiéniát.
Ugyan a kutyák nem szenvednek fogszuvasodásban, de fogínyprobléma, ínysorvadás kialakulhat, ezen a baktériumok miatt. Az ínysorvadás következtében a fogak gyorsan kihullnak. Ha pedig hiányos az eb fogazata, nehézkes lesz a rágás. Amennyiben nem aprítja fel kellőképpen a táplálékot, gondok adódhatnak az emésztésben.