Mik lehetnek a szemfenéki vénás elzáródás tünetei?

Rengeteg oka lehet annak, ha valaki elveszíti az éleslátását, számtalan egészségügyi probléma állhat ennek a hátterében. Szemfenéki vénás elzáródás általában az idősebb személyek látásvesztésének gyakori oka, de jó ezt idejében felfedezni. Ezért is érdemes tisztában lenni a szemfenéki vénás keringés zavarok tüneteivel. Ezek olyan komplex betegségcsoportot képviselnek, amikor a retinát (ideghártyát) ellátó véna valamilyen okból kifolyólag elzáródik és emiatt trombózis alakul ki.

Vagy a centrális vénás törzs, vagy a központi vénának csak egy ága záródik el és az okoz vérzéseket, ödémát az adott területen. Súlyos esetben ez a betegség akár látásvesztéshez is vezethet. A szemfenéki vénás elzáródás szimptómái közé sorolható a CRVO, amikor hirtelen, egyoldali, homályos látás alakul ki, fájdalom nélkül. A másik, a BRVO lehet tünetmentes, de leginkább homályos látással párosul, esetleg különböző méretű szürkés területekkel, a látótér valamelyik részén. A betegséget mindenképpen kezelni kell, nem szabad halogatni!

Ennek egyik fő célja a kialakult, úgynevezett makula ödéma megszüntetése. Ez egy intravitreális, vagyis szemgolyóba adott anti-VEGF kezeléssel érhető el. Havonta szükséges alkalmazni ezt a terápiát, a szakorvos pedig 6 hónapig figyelemmel kell kísérje a pácienst, mert megvan a szövődmények kialakulásának a veszélye. Ugyanakkor még kezelhető ez a szemészeti probléma intravitreális szteroiddal is. A terápiák hatására, attól függ a látásélesség javulása, hogy melyik vénaág érintett.

Célszerű a terápia érdekében a Budai Szemészeti Központba látogatnia, amit nemcsak Budapesten, hanem Debrecenben is megtalálunk. Itt igazán korrekt áron juthatunk a vizsgálatokhoz és a kezeléshez egyaránt. A szemészeti vizsgálat és az OCT minden alkalommal, amikor nem történik injekciózás, 45 000 Ft-ba kerül. Az intravitreális injekció beadásáért 65 000 Ft-ot szükséges fizetnie a betegnek, ami tartalmazza a szemészeten elsődlegesen alkalmazott anti-VEGF készítmény árát is, illetve a vizsgálati díjat a szúrás napján.