A szelídgesztenyefa termésének felhasználása

szelídgesztenyefaA bükkfafélék családjába tartozik, gyors növekedésű fajról van szó. A szelídgesztenyefa harminc méter magasra is megnőhet. Egyivarú, egylaki növény, amelyen hím- és nővirágok alakulnak ki külön-külön. Életmódját tekintve a meszes talajt nem tűri meg, nagyon szereti a meleg helyeket.
Virága jó méhlegelő, a gesztenyemézet pedig sokan fogyasztják. Metszés nélkül is formás koronát tud növeszteni. Jól tűri a fagyokat, viszont a nagyon hideg, szeles helyeken a gyümölcs éretlen maradhat.
A szelídgesztenyefa szaporítása a legtöbb alkalommal oltással történik, ebben az esetben elég hamar termővé fog válni. Ha magról szeretné termeszteni, akkor elég sok időt vesz igénybe, mivel akár 20 évbe is beletelhet, amíg teremni fog.
Az érett gesztenye októberben hull a földre, ezután fel kell szedni és lehet fogyasztani. A szelídgesztenyefa termése többféleképpen használható fel. A héjától megtisztítva kandírozzák, valamint főzés után meghámozva fenséges püré készíthető belőle. Bárhogyan is alkalmazza, nagyon finom lesz.