Fogyás 40 felett – Mire kell figyelni?

A kor előrehaladtával az izmok és ízületek rugalmassága csökken. Ez azért van, mert a szervezet nem tud elegendő kollagént előállítani. Ráadásul ennek a fontos elemnek a termelése egy bizonyos kort elérve le is áll. Ez nem azt jelenti, hogy aki elérte a 40 évet nem lehet fitt, csupán másképpen kell gondolnia az otthoni edzésekre. Ha valaki most szeretne belevágni a fogyásba, akkor a zsírégető gyakorlatokra is nagy hangsúlyt kell fektetnie. Ez is hozzátartozik a hatékony fogyáshoz.

Sokan azt hiszik, hogy az idősebb korosztály tagjai már nem tudnak elég formásak lenni. Azonban ez nem igaz. Ha az izmok folyamatos nyújtásnak vannak kitéve, például jógánál vagy saját testsúlyos edzéseknél, akkor a test alkalmazkodni fog a rendszeres igénybevételhez. Sokszor látni, hogy azok, akik a húszas éveikben izmosak voltak, a 40-et vagy az 50-et átlépve már pocakosak, tohonyák. Viszont ez egyáltalán nem szabályszerű, csak máshogyan és több mindenre kell odafigyelni az idő múlásával.

Milyenek a zsírégető gyakorlatok?

Nos, azt mondhatnák, hogy intenzívek és embert próbálóak. Azonban ezeknek a mozdulatoknak is több fajtája ismert. Mégpedig alacsony, közepes és magas intenzitású zsírégető gyakorlatokat különböztethetünk meg. Ahogyan a nevük is mutatja, más és más jellegű mozdulatok tartoznak ide. Az első kategóriába sorolhatóak a stresszoldó programok, a bemelegítés és nyújtás, a gimnasztika vagy a rehabilitáció. Ezek a gyakorlatok nem igényelnek túlságosan nagy erőkifejtést, hiszen jobbára a nyújtásra koncentrálnak.

Viszont a közepes intenzitás már magába foglalja az úszást, futást, a sífutást és még azt is idesorolhatjuk, amikor valaki a 30-40 centiméteres havat ellapátolja a bejáróról. Ezeknél az izmok már nagyobb fokú igénybevételnek vannak kitéve, ami miatt könnyebben beindulhat a zsírégetés. A közepes intenzitásnál a pulzus maximuma valahol 70 % környékén mozog. Ezáltal pedig több oxigén jut a szervezetbe, ami segít elszállítani a zsírsejteket.

Mi a helyzet a magas intenzitású zsírégetéssel?

Ez egy igen speciális fajtája az edzéseknek, hiszen ebben a zónában már a pulzus 80-90 %-on pörög, ami miatt még a mondatok megformálása is nehéz. A gyakorlatok végzése igazi kihívásnak számít, így csak azok vágjanak bele, akik kellő mértékű kitartással rendelkeznek. Ebbe a kategóriába tartozik az erős sprint, az intervall edzés és a tabata rendszerű mozgás is. Ezeket nemcsak élsportolók végezhetik, hanem bárkinek lehetősége nyílik rá egy jól felszerelt edzőteremben.

Viszont itt már nagy szükség van egy edzőre, aki a mozdulatok helyes kivitelezésében segít. A magas intenzitású edzésnél nemcsak a gyakorlatok alatt, hanem utána is hosszú órákon keresztül érezhető a zsírégető hatás. Pontosan ezért szükséges a magas minőségű nyomelemekkel és vitaminokkal tarkított fehérjepor fogyasztása. Az intenzív edzések nem egy adott korosztályra vannak szabva, hiszen a személyes tulajdonságok, illetve az edzés közbeni pulzusszám határozzák meg, hogy ki mennyit bír. Azon aranyszabály érvényesül itt is, hogy mindent mértékkel kell végezni!