A nem megfelelő páratartalom negatívumai

Páratartalom
Páratartalom

Rengeteg tényezőre kell figyelni annak érdekében, hogy a lakás valóban otthonos legyen és a benne tevékenykedő emberek jól erezzék magukat. Mindezt keresztülhúzhatja a túl magas vagy alacsony páratartalom, ami gyakran roppant kellemetlen lehet.
Teljes mértékben kijelenthető, hogy egyik arány sem nevezhető egészségesnek, ezért a lakók mindenképp arra kell törekedjenek, hogy bizonyos megoldásokkal, eszközökkel ismét normális szintre vigyék a páratartalom arányát.
Például a túl alacsony esetében megfigyelhető a légutak gyors kiszáradása, a folyton fennálló köhögés, amelyek hozzájárulnak a komfortérzet csökkenéséhez, ezáltal senki nem érzi majd jól magát a saját otthonában. Természetesen a túl magas páratartalom sem kedvező, hiszen a nedvesség hozzájárulhat az vírusok, baktériumok és penészgombák elszaporodásához, ami igen kellemetlen lehet.
Sajnos, a magas arány az atkák melegágyát is képezi, amelyek sokszor igen nehezen távolíthatóak el a matracból, párnából vagy éppen a paplanból. Ezért is tanácsos a megbízható párásító készülék beszerzése.