Babakötvény kisokos 2022 – Miről kell tudnom szülőként?

A gyermekünknek történő megtakarítást érdemes minél előbb elkezdeni, vagyis a baba születése után szinte azonnal, mert később nagyon sok kiadás lesz, iskola, egyetem stb. A Grantis babakötvény leírásában olvasható, hogy ez rendkívül előnyös, mert mire a gyerkőc eléri a felnőtt kort, addigra jelentős összeggel rendelkezik majd. A babakötvény tulajdonképpen egy államilag támogatott állampapír, ami infláció feletti kamattal támogatja a gyermekcélú vagyongyarapítást. Megvásárlásához Start-értékpapír számlát szükséges nyitni online vagy a Magyar Államkincstár kirendeltségén.

Az állam az éves befizetések után 10%-al, de legfeljebb évi 12 000 Forinttal támogatja a babakötvény vásárlását és ez, valamint a számlavezetés teljesen költségmentes. A gyermek 18 éves korában használhatja fel a megtakarítást. Számos előnye van a babakötvénynek, például nagyon alacsony kockázat mellett takarékoskodhatunk hosszútávon a gyermeknek. Erre az inflációkövető állampapírra még 3% kamatprémium is jár.

A kamatbázis annyival nő, amennyi az előző évi átlagos infláció volt, plusz 3%. Ez a legbiztonságosabb megtakarítási formák egyike, mivel a babakötvény vásárlásakor a magyar államnak adunk kölcsön. Annak pedig meglehetősen kicsi az esélye, hogy az állam fizetésképtelenné válik és nem tudja visszafizetni a befizetett pénzt, valamint az ígért kamatokat. A babakötvény legfontosabb jellemzői közé tartozik, hogy a futamidő legfeljebb 19 év lehet, bármekkora összeggel vásárolható, esetében nincs rendszeres elköteleződés, akkor teszünk félre, amikor akarunk vagy tudunk.

Leglényegesebb jellemzője mégis az, hogy véd az infláció ellen. Előrelátó, gondos szülők a babakötvényt választják, hiszen anyagi szempontból is szeretnék biztonságban tudni a gyermeküket. A grantis.hu portálon minden tudnivalót megtalálunk erről a lehetőségről és érdemes is tájékozódni, ha éppen babát várnak vagy a már megszületett picinek szeretnének anyagi biztonságot nyújtani. Ne feledje, az Ön gyermeke minden áldozatot megérdemel!