Babaváró hitel: a leggyakoribb kérdések összefoglalva

Gyereket vállalni a modern korban elég komoly kihívás. A nyugatias életszemlélet keretén belül teljesen más kép bontakozik ki egy családról, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A dolgok átalakultak és számos dolgot már a költségkereteken keresztül néznek az emberek. Valójában ez teljesen érthető, de a családalapítás ennél többről szól. Bármennyire idilli az elképzelés, az anyagiak gyakran beleszólnak a dolgokba. Érdemes előre és minél inkább körültekintően tervezni. Ahogy cseperedik a lurkó, egyre több igénnyel fog előállni. A taníttatás sem olcsó, majd jön a kocsi, lakás és hasonló költségek. Szülőként ezért is érdemes időben elgondolkozni a gyermek megtakarításokon.

Alapvetően a következő lehetőségek állnak elő. A Start számlával egybekötött babakötvény, a banki gyermek megtakarítási számla, biztosítói gyermek megtakarítási program, tartós befektetési számla. Természetesen mindezeken túl, lehet csak a malacperselybe is félrerakni, de mivel némelyikbe az állam is beszáll valamennyi plusszal, így megéri ezeket kiaknázni, hogy gyűljön az alaptőke, így mire felnő a gyerkőc, minél nagyobb összeg üthesse a markát, amiből aztán elindíthatja az életét.

A CSOK-hoz egy hasonló konstrukciót kínál a babaváró hitel. Ez egy kombinált megoldás, ami államilag támogatott kamatfizetést biztosít. Amire viszont megéri figyelni, hogy több opciót tartalmaz. Amikor útban az első pici, akkor már azonnal felvehető. Jó hír, hogy bármire el lehet költeni, nincsenek megkötések. 1 gyereknél megszűnik a kamat, 2-nél az összeg 30 %-át vállalja az álam, 3-nál pedig az egész terhet átveszi. Melyik banknál éri meg számlát nyitni? A kínálat pénzintézetenként eltérhet bizonyos szinten.

Ezért is érdemes kipróbálni a Biztos Döntés babaváró hitel kalkulátorát. Nincs tehát más teendő, mint felmérni a lehetséges opciókat, majd belevágni. Egy kölcsön persze mindig magában rejti azt a lehetőséget, hogy ráfizetést jelent, de valójában nincs veszteni való, főleg akkor, ha a pénzre amúgy is szükség van. Jobb a remény, hogy kevesebbet vagy semmit sem kell visszafizetni, mint szembenézni a növekvő kamatokkal a legtöbb egyéb hitel vonatkozásában.