Enyhe telek, kevesebb fűtési számla

Sok fajta megoldás van a fűtésre

Mindig is rengeteg fejtörést okozott a fűtési rendszer kiválasztása, miszerint egy újonnan épült lakásban vagy régiben mivel biztosítsuk a meleget. Ma már számtalan lehetőség közül választhatunk. Azonban újabban gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon megéri inverteres klímával megoldani a fűtés kérdését? Természetesen mindenki maga döntheti el, hogy a lakásában melyik megoldás a legoptimálisabb, de ahhoz, hogy ez a lehetőséget a többivel össze tudjuk vetni, meg kell nézni, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek.
Először vegyük sorra az előnyeit! Ajánlott split klímát vásárolni és beszereltetni, mert energiatakarékos. Sőt, ha napelemmel kombináljuk, akkor a fűtési költségeket csökkenthetjük, akár le is nullázhatjuk. Ugyanakkor, ha egy igazán profi berendezést választunk, akkor azzal nemcsak fűteni lehet, hanem a nyári kánikulában a hűtést, továbbá a párátlanítást és a levegő tisztítását is elvégezhetjük. A szakemberek véleménye szerint, a beszerzése és beszerelése nem haladja meg más rendszerek költségeit. Az egyik hatalmas előnye, hogy nem kell várni, amíg a radiátorok felmelegednek, mivel a bekapcsolást követően, azonnal meleg levegővel árasztja el a helyiséget. Általában jóval kevesebb átépítés szükséges, más fűtési megoldásokhoz képest. Azonban, mielőtt eldöntenénk, hogy ezután klímával fűtünk, előbb kérjük ki egy szakember véleményét, mert így saját magunkat óvjuk meg a későbbi csalódásoktól, hiszen mint mindennek, a klímának is vannak hátrányai! Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy függünk az áramszolgáltatótól, így ha valami miatt szünetel az elektromos energia, akkor nincs fűtés.
Bár igaz, hogy nagyjából minden fűtésrendszer esetében függünk a szolgáltatótól. Amennyiben a lakásban több szoba van, akkor mindegyikbe külön beltéri egységet kell szereltetnünk, ami megnyomja a költségeket, de megteremti annak a lehetőségét, hogy mindenhol külön szabályozzunk a hőmérsékletet. Évente kétszer karbantartást igényel. Ráadásul a klíma is ad ki hangot, így akit ez zavar, annak ajánlott a legcsendesebb modellt beszereznie. Meleg víz ellátásáról külön kell gondoskodnunk, ráadásul vizes helyiségbe nem szerelhetjük.