Injektor felújítás csak indokolt esetben

Injektor felújítás
Injektor felújítás

Az autóipar folytonos fejlődésben van, a fejlesztő mérnökök egyre többet foglalkoznak az üzemanyag-fogyasztás csökkentésével úgy, hogy az a környezetvédelmi szabályoknak is eleget tegyen. Ezért egyre bonyolultabb befecskendező rendszerek kerülnek beépítésre, amelyek maguk után vonják a könnyű meghibásodást.
Általában az injektor felújítás, illetve javítás akkor szükséges, ha a motor teljesítményének fokozatos csökkenését tapasztalják. Egy motor teljesítménye egyenesen arányos a perfekt égéssel, ha ezt valami megzavarja, akkor a gépkocsi zötykölődve fog haladni előre. Ez az üzemmód több okból is előállhat, de lényegében mindig az üzemanyag-ellátás fogyatékosságaira vezethető vissza a gond. Ilyenkor első körben az üzemanyag-ellátás elemeit szükséges leellenőrizni, szűrő, pompa, vezetékek. Ha mindezek tiszták és helyesen üzemelnek, elkerülhetetlen lesz az injektor felújítás. A dízel olaj tökéletes égése csak robbanásszerűen jöhet létre, hiszen egy kicsi oktánszámú anyagról beszélünk.
Erre csak akkor kerülhet sor, ha nagy nyomáson porlasztva a megfelelő pillanatban szikrát kap. Ezt a feladatot az injektor látja el. Mivel 1500-1800 bar nyomáson dolgozik, az üzemanyagnak perfekt tisztának kell lenni. Az injektorba kerülő üzemanyag tisztaságáért az előtte levő szűrőrendszer felel. A többfokozatos szűrésen átesve ritkán kerül nagyméretű szennyeződés a rendszerbe, de mivel az injektornak a csúcsa néhány mikrométer, ott elég egy elszabadult kátránydarab is, hogy azt eldugítsa. Mivel az injektor kör nagy nyomáson és magas hőmérsékleten dolgozik, minden szennyeződés a porlasztócsúcsra éghet. Ez elferdíti a befecskendezés irányát, amiből elégtelen égés keletkezik. Az elégtelen égés pedig még jobban fokozza a lerakódást. Mindez időben felhalmozva az injektor beégéséhez vezet, melyet egy injektor felújítás oldhat meg csak. Az injektor kiszerelése és javítása sok pénzbe és időbe kerül, tehát csak nagyon indokolt okokból kell nekilátni. Fontolja meg, hol és mikor rendel injektor felújítást, hogy ne költekezzen feleslegesen.