Sok oldalú a napelem hatékonysága

Napelem
Napelem

Az alternatív áramforrás már régóta foglalkoztatta a tudósokat. A kutatások végeredménye a mai napelem, amit legelőször a műholdaknál használtak, mivel drága volt akkoriban és nem tudta megfizetni az átlagember.
A napelem az elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítja. A fotocellák elnyelik a Nap sugarait és közvetlenül átalakítják, ami felhasználható világításra és fűtésre egyaránt. A tudósok azon igyekeztek kezdetben, hogy a költségeket lecsökkentsék, ezáltal az átlagember is meg tudja vásárolni a napelemet.
Mára ez már sikerült. A szolár-panelek élettartama 20 és 40 évre tehető. Ezek alapanyagai szerint különböznek, ami az árkülönbséget is jelenti. Van kristályos, gallium-arzenid, amorf szilícium, szerves festék alapú, polimerekből, perovszkitek alapján készült napelem. Ezekről bővebben olvashat, ha fellép a honlapra. Még mindig folynak a kutatások a napelem hatásfokának növelése és az előállítási költségek lecsökkentése érdekében a földi felhasználásra. Az űrkutatásban bevált, de most a Földön is szükség lenne rá, hiszen a Nap kimeríthetetlen erőforrás a bolygóval szemben.