A menetmetsző készlet helyes használata

Menetmetsző készlet

Általában ezt a szerszámcsaládot ritkábban használják otthon, mint egy fúrót, hiszen a számtalan formában és méretben megvásárolható csavarok átalakítására kevesebbszer van szükség.
A menetmetsző készlet azonban rendkívül hasznos. Bár a csavarmetszeteket nagy mennyiségben gépi úton, forgácsolással, vagy forgácsolás nélkül hideg alakítással készítenek, mégis gyakran előfordul, hogy kézi szerszámokkal kell előállítani azokat. A belső furatméret megválasztásával kapcsolatban fontos tudni, hogy az anyag fúrás közben kissé duzzad. Az anyag egy része begyűrődik a fúró menetei közé. Ebből kifolyólag a maglyuk folyamatát a névleges értéknél nagyobbra kell készíteni, egyébként a menet selejtessé válik, vagy ami annál is rosszabb, a fúró el is törhet.
A menetmetsző készlet használatakor a munkát rendszerint három részre osztják. Ehhez három fúróból álló termékcsaládra van szükség: elővágó, utánvágó és készrevágó típusra. Rendeljen bátran a webáruházakból és így egy lépést sem kell majd tennie az eszköz beszerzéséért!