A szolenoid a mágnesszelep lényeges alkatrésze

Szolenoid

Köszönhetően az igen modern, csúcstechnológiás kellékeknek, az öntözés igen könnyedén automatizálható. A kert tulajdonosának éppen ezért elég csak megépíteni az öntözőrendszert, beállítani az ideális értékeket és már minden történik magától. Mindez nem megy végbe a mágneses szelep hiányában, amelyiknek a szolenoid egy nagyon fontos része.
Ha ez a tartozék adott és a hozzáillő szolenoid is magas minőségű, akkor nem lesz gond az öntözéssel. A vezérlő automatika segítségével pedig bárki teljesen önműködővé teheti a rendszert, sőt, egy gombnyomással elindítható és megállítható az egész. De miért fontos a szolenoid és mi is az valójában? Nos, tulajdonképpen ez egy speciális kis tekercs a szerkezet közepén egy vasmaggal.
A működését tekintve érdemes megjegyezni, ha elektromos áram halad át a tekercsen, a vasmag az elektromágneses térben elmozdul. Ez képezi a szolenoiddal ellátott mágnesszelepek működési elvét. Természetesen a mágneses szelep alaphelyzetben zárva van, ezért a víz nem tud átjutni rajta, de ha kap egy impulzust, akkora a szelep megnyílik.