Lumbágó kezelése: 5 gyakori kérdés és válasz egy gyógytornásztól

A lumbágó nem más, mint a derékfájdalom egyik igen ismert típusa. A kellemetlen érzés általában egy rossz mozdulatra jelentkezik és órákon keresztül érezhető. A lumbágó, vagy hexenschuss igen heves fájdalommal jár, ami aszimmetrikus formában sugárzik szét. A kiváltó ok általában a gerincben keresendő. A lumbágó kezelése során erre is kell figyelni. A betegség leggyakoribb okai az ülőmunka és a fizikai megerőltetés.

Ezek következtében a gerinc melletti izmok befeszülnek, aminek hatására a csigolyák mozgásai beszűkülnek. Ennek következtében pedig az előre és hátra hajlás sokkal nehezebb és erőltetettebb lesz. Az 5 legyakoribb kérdés közé tartozik, hogy mi is tulajdonképpen a lumbágó, meddig tart, milyen tünetek jelentkeznek? Mi a különbség a lumbágó és a sima derékfájás között, valamint miként hozható kapcsolatba a derékzsába és az isiász? Ezekre most megpróbálunk részletekbe menően válaszolni, hogy mindenki választ kaphasson a kérdésére.

Mi is az a lumbágó és mik a tünetei, illetve meddig tart?

Az előbb már említettük, hogy a derékzsába nem más, mint egyfajta derékfájdalom, ami az alsó, ülő részeken jelentkezik. Képes egészen a keresztcsont tájékába nyilalló fájdalmat okozni. Ez a kellemetlenség pedig igen heves és hirtelen fellépő tud lenni. Az ülőidegek mellett, a vastag hátizom is érintett lehet a probléma során. Gondolta volna, hogy a derékzsába minden ötödik embert érint? Ez gyakorlatilag nem egy betegség, csupán átmeneti gyulladás, ami hirtelen mozdulat után jelentkezhet.

A panaszok általában 1-2 hét alatt elmúlnak megfelelő kezeléssel. Azonban kezelés nélkül a fájdalom és a kellemetlenség 3-6 hétig is fennállhat. A krónikus állapot lefolyása hosszú folyamat, hiszen a tünetek vissza-visszatérhetnek. Azonban megfelelő gyógytornával és masszázzsal elmúlasztható és jól kordában tartható. A tünetei közé pedig a hátizom feszülést, a hirtelen fellépő fájdalmat és a kiegyenesedés problémáját sorolhatjuk.

Mi a lumbágó és az isiász kapcsolata?

Tulajdonképpen az isiász ugyanúgy gyűjtőfogalomnak számít, mint a lumbágó, hiszen mind a kettő a derék egy bizonyos mértékű fájdalmát jelenti. Viszont a derékzsába (lumbágó) a derék fájdalmát jelenti, míg az isiász az ülőidegnél okoz panaszokat. Ez utóbbi, vagyis az ülőidegzsába zsibbadást és érzéketlenséget okozhat a lábakban és az alsó végtagokban egyaránt. Ha valakinek isiásza van, akkor biztosan érezte már azt, hogy egyszerűen nem tud lábra állni, annyira gyengék az izmai. Nos, van egy rossz hírünk. Az ülőidegzsába és a derékzsába egyszerre is kialakulhat, aminek a kezelése tapasztalt szakembert igényel.

A Gyógytornászom rendelőjében, mindenki szerencséjére olyan szakértők dolgoznak, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek és többféle terápiát alkalmaznak. A kezelés során használnak passzív és aktív gyakorlatokat is, amelyeknél a mozgásszervi fájdalmak kiváltó okát szüntetik meg. Van olyan mozdulat, amit elvégezhet a páciens maga is, de van olyan fogás is, amit csak és kizárólag szakképzett terapeuta csinálhat.