A tompalátás gyógyításának a menete

Tudta, hogy a születésünket követően, több évnek el kell telnie ahhoz, hogy a látásunk élesedjen? A babák az első pár hónapban még csak árnyékokat és foszlányokat látnak. Az idő múlásával azonban egyre inkább felfedezik a körülöttük lévő világot. Az ambliópia gyermekkorban fejlődik ki. A tompalátás az, amikor az agy figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező információkat és inkább a másik szemet részesíti előnyben. Ennek javítása nem olyan könnyű feladat. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy mi a tompalátás kezelésének módja.

A kancsalság, illetve a két szem közötti óriási dioptriakülönbség mind-mind hozzájárulhatnak a tompalátás kialakulásához. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az a tompalátás. Ez az elfajulás lehet kisméretékű, de előfordulhat sajnos az is, hogy a látás 10 %-ra sem korrigálható. A betegség okozta károsodásokat nagyon nehéz visszafordítani és kezelni. Gyermekkorban még lehetséges az agyat megtanítani látni, viszont felnőtt korban már szinte lehetetlen a tompalátást javítani. Ha időben észleli gyermekén a különleges jeleket, akkor biztos lehet benne, hogy egy jó optimetrista megoldja a látással kapcsolatos problémákat.

Mik lehetnek a tompalátás tünetei?

Amikor a gyermek gyakran döntögeti a fejét az egyik irányba, az azért lehet, hogy jobban lássa az adott tárgyat. Tompalátásnál csak az egyik szem működik helyesen, a másik valamiért nem. Ha a gyermek sokszor hunyorog vagy becsukja az egyik szemét, akkor szintén gyanakodni kell látásgondokra. Nem utolsó tünet, ha a kicsi szemei nem egy irányba mozdulnak. Természetesen, ha a mélységérzékelés sem megfelelő, érdemes a lurkót szemész szakorvoshoz elvinni.

Ha a kicsinél tompalátás alakult ki, akkor célszerű olyan feladatokat végeztetni vele, amiket szívesen megcsinál és a szem fókuszálását igénylik. Ilyen például a rajzolás, ha kislányról van szó, akkor a gyöngyfűzés is szóba jöhet. A tompalátás kezelése a jó szem letakarásával veszi kezdetét. Ehhez szoktak adni úgynevezett szemtapaszokat, amiket csak fel kell ragasztani a szemre vagy a szemüveg lencséjére.

Érdemes beszélnünk a felnőtt kori ambliópiáról is

Már most az elején le kell szögeznünk, hogy a tompalátás felnőttkorban nem kezelhető. Gyermekkorban még igen, de ahogyan a szem öregszik és kialakul a szem teljes látóképessége, úgy az ambliópia sem hozható helyre az idő előrehaladtával. Elkeserítő tény, de még műtéttel sem orvosolható a kialakult állapot.

Természetesen elvégezhető a szürkehályog műtét és mellette egy látásjavító lencse beavatkozás, viszont a szem az esetek többségében még így is csak olyan látásélességet lesz képes kialakítani, amihez szemüveg kell majd. Éppen ezért nem érdemes halogatni a szemész évenkénti meglátogatását egy részletesebb kivizsgálás erejéig. A szem a lélek tükre, így próbáljunk meg minél jobban vigyázni rá, hiszen látóként születni és vakként vagy részben látóként leélni az életünk hátralévő éveit, komoly megpróbáltatások elé állítja az embert. Főleg a mindennapi tevékenységek elvégzése során.