A vegán étrend előnyei

Zöldségek
Zöldségek

Nem kevés ember dönt amellett, hogy mellőzi étrendjéből a húst. Egyre többen jutnak erre az elhatározásra, mert sok hús minősége kétséges. Van, aki csak lecsökkenti a fogyasztott mennyiséget, de gyakran eljutnak egészen a vegán táplálkozásig is.
Ez azt jelenti, hogy semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak. Idetartoznak azok az élelmiszerek is, amelyek miatt nem kell állatokat ölni, mint pl. a tojás, a tej és tejtermékek, illetve a méz.
A vegán életmódot követők között sokan vannak, akik elvi okok miatt térnek át erre a táplálkozási módra, de a gyakorlati okok is jelentősek. Ugyanis valóban ellenőrizhetetlen az állattartás módja, különösen az ipari feldolgozás esetén.
Sajnos a tenyésztés során nagyon sok olyan, egészségügyileg megengedett szer használatos, amelyek az állati eredetű termékek beltartalmát befolyásolják, illetve megtalálhatóak a termékekben. Ezek az antibiotikumok, esetleg hozamnövelő hormonok és a táplálékul használt génmódosított növények. Mindez a vegán étkezéssel kizárható.