Milyen magatartás tartozik az önbíráskodás körébe?

Mi is az önbíráskodás?
Mi is az önbíráskodás?

Amikor dühében, elkeseredettségében a jogait valaki erőszakkal vagy kényszerítéssel próbálja meg érvényesíteni, akkor könnyen egy büntetőeljárás kellős közepén találhatja magát. Bárkivel megeshet, hogy hirtelen elfogy a türelme. Miért és mikor számít ez bűncselekménynek? A jogi értelemben ez bizonyos esetekben önbíráskodás, ami akár szabadságvesztéssel is büntethető.
Mit tegyen, ha Önt vagy egy hozzátartozóját bűncselekménnyel vádolják meg? A legfontosabb: még az első vallomástétel előtt keressen egy büntetőügyekben jártas ügyvédet, és beszélje meg vele az ügyét. Beszéljen őszintén, és ismerje meg a lehetőségeit. Egy elkapkodott, rosszul megfogalmazott vallomás sokat ronthat az ügyének a megítélésén, készüljön fel a védekezésére szakszerűen.

A várható büntetés csak úgy csökkenthető vagy kerülhető el, ha már az első pillanattól kezdve helyesen védekezik. Tájékozódjon a Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján arról, hogy milyen magatartás tartozik az önbíráskodás körébe, mik a súlyosbító vagy esetleges az enyhítő körülmények, de ez nem helyettesítheti személyes konzultációt. A Vidákovics Ügyvédi Iroda munkatársai azt javasolják, hogy személyesen is keressen meg egy tapasztalt ügyvédet. Ha bűncselekménnyel vádolják, ne habozzon segítséget kérni.