A tótechnika kellékei igen sokfélék

Tótechnika

Egy kerti tavacska nagyon jól mutat bármelyik udvarban, azonban ahhoz, hogy mindig jól nézzen ki, elég sok teendő van vele. Nem véletlen, hogy a szaküzletekben külön tótechnika részleg is van, hiszen nemcsak a kialakítás során van szükség speciális eszközökre, hanem a későbbiekben a takarításhoz, tisztántartáshoz is.
A két legfontosabb kellék, ami a tótechnika körébe tartozik, a geotextília és a tófólia. A geotextília a legalsó réteg lesz, ami megvédi a tófóliát a kavicsoktól, gyökerektől. Ez utóbbi pedig azért szükséges, hogy a víz ne szivárogjon el a föld mélyebb rétegeibe. Ha ezeket lefektettük a tónak kiásott gödör aljára, akkor a műanyag tószegéllyel lehet rögzíteni, hogy ne mozduljanak el.
Miután feltöltöttük vízzel azt gondolhatnánk, hogy készen vagyunk, azonban még csak ekkor jönnek képbe a tótechnika egyéb kellékei. Ahhoz, hogy a víz tiszta és átlátszó maradjon, vízszűrőre és iszapszívóra is szükség lesz, ha pedig halakat is telepítenénk a tóba, akkor a levegőztető és a vízforgató beszerelése sem maradhat el.